پوشش نچسب، مانند ماهی تابه، با ماده ای به نام پلی تترا فلورو اتیلن (PTFE) که به نام تفلون مشهور است، پوشش داده شده اند. تفلون یک ماده شیمیایی مصنوعی محسوب می شود که از اتم های کربن و فلوئور تشکیل شده است. پوشش نچسب برای نخستین بار در دهه 1930 معرفی شد و سطحی غیر واکنشی، نچسب و تقریبا بدون اصطکاک را ارائه کرد.
مواد اولیه اصلی پوشش نچسب پلی تترافلوئورواتیلن است. مواد اصلی تفلون است. نرم کننده ها و آنتی اکسیدان های پیشرفته برای بهبود مقاومت دمای بالا پلی تترافلوئورواتیلن اضافه می شوند. با توجه به مقررات ملی اجباری استاندارد PTFE استفاده می شود برای به عنوان مواد اولیه اصلی و تجهیزات جانبی خاص استفاده می شود به شکل پوشش PTFE است که به سطوح فلزی مانند صفحات آلومینیوم و آهن استفاده شود و در دمای بالا 250 درجه سانتیگراد است.
پوشش نچسب ، ظروف پوشش داده شده با تفلون را به گزینه ای راحت برای استفاده و تمیز کردن تبدیل می کند. همچنین، پخت و پز در این ظروف به روغن یا کره اندک نیاز دارد و روشی سالمتر برای پخت و پز را ارائه می کند. تفلون کاربردهای دیگری نیز دارد. از این ماده برای تهیه پوشش سیم و کابل، محافظ های پارچه و فرش، و پارچه های ضد آب برای پوشاک مانند بارانی استفاده می شود. با این وجود، ایمنی ظروف نچسب طی دهه گذشته مورد بررسی قرار گرفته است. نگرانی ها روی یک ماده شیمیایی به نام پرفلوئورواُکتانیک (PFOA) متمرکز شده بود که در گذشته برای تولید ظروف نچسب مورد استفاده قرار می گرفت، اما امروزه دیگر این گونه نیست.
بسیاری از پوشش نچسب امروزی بر پایهی مواد شیمیایی از قبیل فلوئوروکربن تکیه دارند و در برابر آب رفتار مقاومی از خود نشان میدهند. کاربرد این گونه پوششها فقط به بستهبندی مواد خوراکی محدود نمیشود و در نخهای ماهیگیری هم قابل استفاده است. مشکلی که در این میان نمیتوان نادیده گرفت این است که فلوئوروکربن میتواند به پرفلوئورواکتانوئیک اسید تجزیه شود که این ماده سمی بوده و برای مدت طولاتی در محیط زیست و بدن انسان باقی میماند.
از این رو دانشمندان به فکر جایگرین ساختن مادهی ایمنتری افتادند. آنها با الهام گرفتن از سطوح هیدروفوبیک و آبگریزی مانند برگ نیلوفر آبی و بدن عنکبوت و دیگر سطوح، دست به ساخت پوششی جدید زدند و اکنون تیم تحقیقاتی کلرادو موفق شده است که با نگاه به طبیعت نوع سبزتری از یک پوشش نچسب را تولید کند.
ویژگی های پوشش نچسب چیست؟
• مقاومت شیمیایی بالا
• اصطکاک پایین
• خاصیت نچسب بودن
• مقاومت به اشعه ی UV
• عدم حساسیت به رطوبت
• مقاومت دی الکتریک بالا
• مقاومت در مقابل ضربه
انواع پوشش نچسب
• سرامیک
امروزه جدیدترین ظروف نچسب بوسیله ی پوشش سرامیکی پوشیده می شوند و یکی از امن ترین گزینه ها از بین پوشش های موجود به شمار می آیند. سرامیک به ترکیباتی گفته می شود که از اکسید های فلزی تشکیل شده اند. انواعی از پوشش های سرامیکی که خواص نچسب دارند با قرارگیری برروی سطح آلومینیوم باعث می شوند که سطح ظرف ، نچسب شده و نسبت به سایش و دمای بالا مقاومت بسیار خوبی داشته باشند.
• گرانیت
ظروف گرانیتی هیچ ارتباطی با سنگ گرانیت ندارند به جز تشابه آن در ظاهر. ظروف گرانیتی از فولاد کربن نازک با یک لایه لعاب چینی ساخته شده اند. لعاب چینی بی اثر است و فاقد مواد شیمیایی می باشد. این امر باعث می شود که با مواد غذایی تعامل نداشته و طعم یا رنگ مواد غذایی را تغییر ندهد. ویژگی های پوشش گرانیت باعث شده است که از نظر سلامت در رتبه ی بسیار خوبی در بین پوشش های موجود قرار گیرد.
• تفلون
PTFE یا همان پلی تترا فلوئوراتیلن یک نوع پلیمر است. بسیاری از ظروف پخت و پز موجود بوسیله تفلون پوشیده شده اند. این پوشش با ویژگی هایی که دارا می باشد سطحی نچسب و مقاوم را برای ظروف بوجود می آورد. تفلون ( PTFE ) را تا زمانی که از آن به درستی استفاده شود قابل بهره برداری است ، چرا که فشار آوردن به بدنه ، سطح و به کف آن و یا شست و شو با اجسام زبر از طول عمر آن می کاهد. حداکثر دمایی که تفلون می تواند تحمل کند 500 درجه فارنهایت می باشد. برخی از ظروف ( PTFE ) با استفاده از یک ماده ی شیمیایی به نام PFOA ساخته شده اند.