ظروف با روکش تفلون از محبوب ترین و پر کاربردترین ظروف پخت و پز هستند. این ظروف نسبت به روی و آلومینیوم بسیار گران تر بوده اما ممکن است کارایی مناسبی با انواع قالب ها داشته باشد همچنین تفلون قالب نسبت به چدن معایبی دارد . اولین عیب این تفلون قالب این است که سطح تفلون آن به مرور و در اثر استفاده از بین رفته و سطح آلومینیوم زیر مشخص می شود اما اگر با استفاده از قاشق مخصوص از ان استفاده کرد هیچ مشکلی وجود ندارد و میتوانید مدت زمان طولانی از آن استفاده کنید. در واقع این لایه تفلون که مواد کاملا صنعتی و سمی است به مرور وارد غذای ما شده و به بدن وارد می شود. بعد از خراب شدن لایه نیز آلومینیوم زیرین که خود سمی است وارد غذا می شود و به همین دلیل پیشنهاد می شود این قالب ها را فقط از تولیدکنندگان شناخته شده و استاندارد خریداری کنید تا لایه آن سریع از بین نرود و جنس آن از مواد و آلیاژ های درجه یک و استاندارد باشد.
تفلون قالب چیست
تفلون قالب در دو نوع است ، در برخی از آنان از فلز چدن برای ساخت استفاده شده و یک لایه نچسب شده اند که این مدل هم کیفیت بهتری دارد و هم جنس آن بسیار ماندگارتر است . این قالب حرارت را در خود نگه می دارند و بسیار داغ می شوند بدون اینکه مواد سمی آزاد کنند به همین دلیل می توان در آنها به راحتی انواع گوشت و مرغ را بدون روغن پخت و مواد غذایی مختلف را گریل کرد. برای پخت و پز روزانه می توان با خیال راحت از سالم بودن غذا از قالب تفلون استفاده نمود. البته برخی ظروف چدن حتی لایه سازی نشده اند و کاملا از جنس چدن هستند و قالب تفلون یا نچسب داخل آن کشیده نشده است. این ظروف ساختار خوبی دارند و برای آشپزی مناسب اند.
مدل دوم ظروف چدنی هستند که ساختار شبیه به تفلون قالب دارند اما فقط لایه داخلی آنها یک لایه چدن و یک لایه نچسب است. ساختار آنها شبیه به تفلون است فقط عمر طولانی تری دارند و لایه نچسب دیرتر از بین می رود.
تفلون قالب ، که معمولا نوعی ماده ای شیمیایی به نام پلیتترافلوئورواتیلن Polytetrafluoroethylene معروف به تفلونه، اکثرا بر روی فلزهای آلومینیوم و استیل برای کاهشِ قابلیتِ چسبیدنِ مواد و راحتی در تمیزی کشیده میشود. تفلون قالب، در دنیای شیرینی پزی بسیار پرطرفدارن و خوشبختانه در سال های اخیر، در رنگ های مختلف تولید میشود. تنها مشکل این قالب ها، آسیب پذیری و نیاز به دقت در نگهداری میباشد، تفلون قالب به راحتی با سطوح تیز مخدوش شده و استفاده از اون بعد از آسیب دیدن، به خصوص در حرارت بالا بسیار خطرناک است. با وجود بحث های زیادی که در مورد این نوع از لوازم پخت و پز وجود دارد، اکثر نهادها معتقدن که اگر از تفلون قالب بصورت صحیح استفاده شود از نظر سلامتی مشکلی به وجود نمی آورد، این قالب ها قابلیت حرارت بیش از 260 درجه سانتی گراد رو ندارد.
مزایای استفاده از تفلون قالب
– تفلون قالب به دلیل ضخامت کمی که دارد ( 30 الی 40 میکرون ) منجر به تغییر ابعاد داخلی قالب نمی شود.
– باعث بالا رفتن سرعت تولید می شود.
– حذف فرآیند اسپری روغن به سطح قالب و هزینه های جانبی
– کاهش زمان در حین تولید
– جلوگیری از خوردگی قالب و استهلاک آن
– پایین آوردن ضریب اصطکاک
– تحمل دمایی سطحی تا 400 درجه سانتی گراد ( در بعضی از پوشش های سرامیکی تا دمای 1000 درجه).